Ostrvo na kojem svi nose gas maske

Miyakejima je dio Izu vulkanskih ostrva u Japanu koji se nalaze u Đavoljem moru i koji su u stalnoj opasnosti od potresa i vulkanskih erupcija.

U prošlom vijeku, ovdje se desilo šest erupcija vulkana, a najgora 2000. godine. Između 26. juna i 21. jula, ovo područje pogodilo je 17.500 potresa. 14. jula, Oyama vulkan eruptirao je dva puta. Druga erupcija izbacila je dim na visinu jednog kilometra i bila popraćena glasnim eksplozijama. Istog trenutka, na ostrvu je počela evakuacija stanovništva.

Katastrofa je dovela do visokih nivoa otrovnog sumpor dioksida, čineći 20% zemljišta neobradivim. Nakon tri mjeseca, Vlada je organizovala prisilnu masovnu evakuaciju. Dvije godine nakon erupcije, Oyama vulkan nastavio je ispuštati 10.000 do 20.000 tona sumpor dioksida dnevno, pretvarajući ostrvo u apokaliptični svijet mrtvih stabala, zahrđalih automobila i napuštenih građevina. 2005. godine, ljudima je bio dozvoljen povratak u svoje domove.

Oko 2.800 stanovnika se vratilo, opskrbljeni gas maskama kako bi mogli preživjeti štetne gasove koji i dalje izlaze iz zemlje. Ubrzo je rođena nova vrsta turizma – boravak na ostrvu na kojem svi nose gas maske. Jednokratne gas maske prodaju se na trajektnim stanicama i lokalnim trgovinama za turiste koji su dovoljno hrabri da posjete ostrvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *