Kako pojesti bijeli luk i izbjeći loš zadah

Prije nego otkrijemo na koji način se možemo zaštiti od lošeg zadaha pogledajmo samo neke od prednosti koje nam donosi češnjak.

U bijelom luku nalazi se i adenozin koji djeluje protiv zgrušavanja krvi i to ne samo preventivno, već ima sposobnost da već formirane ugruške rastvori.

Redovnom primjenom podstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi. Odličan je antioksidant, pa štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala.

Dokazano je da ima pozitivan utjecaj na rad želuca, a ima i citostatičko djelovanje.
Generalno, povoljno utiče na imuni sistem, usporava starenje organizma, jača otpornost prema infekcijama.

Jedan je od najdjelotvornijih prirodnih antibiotika, posebno u borbi protiv ešerihije koli i stafilokoka.

Konačno, koristi se kod bronhitisa, a vanjskom primjenom može da ublaži i reumatične bolove.
Dovoljno je da dnevno pojedete dva do tri češnja bijelog luka, kako bi se postiglo njegovo antitrombotičko djelovanje.
Može se jesti kuhan ili sirov, važno je da ga jedete svaki dan.

A tajna dobrog zadaha je vrlo jednostavna. Biramo manje češnjake i popijemo ih sa vodom ili čajem, ali prije toga je potrebno da im odstranimo vrhove koji su jako oštri i mogu nam oštetiti jednjak. Bijeli luk će se bez problema razgraditi u želudcu i donijeti nam sa sobom sve zdravstvene prednosti, a loš zadah se neće osjetiti.
Testirajte i uvjerite se sami.

Lajkajte našu Facebook stranicu i podržite naš rad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *