Iskupljenje u Shawshanku – Najbolje ocijenjen film ikad

Iako, u samim početcima za vrijeme svog pohoda u kino dvoranama nije čak ni isplatio uloženi novac, kamoli zaradio situacija se preokrenula kad je ovaj film nominovan čak za 7 Oskara.

Na kraju nije osvojio ni jedan, ali je ovaj film tokom godina postao pravi miljenik publike, te kako kažu brojke na popularnom filmskom portalu IMDB, Iskupljenje u Shawshanku je najbolje ocijenjen film ikad.

Godine 1999. je Roger Ebert uvrstio film u svoju zbirku “Great Movies”, a čitatelji časopisa Empire film su postavili na 4. mjesto 2004., i prvo 2006. u izboru najboljih filmova svih vremena.

Priča je to o Andyju Dufresneu (Tim Robbins) koji biva osuđen na dvostruku doživotnu kaznu zbog ubistva supruge i njenog ljubavnika. Kaznu će služiti u zatvoru Shawshank od 1946. godine, gdje će upoznati šaroliku paletu likova: od pokvarenog i okrutnog Upravnika (Bob Gunton), nemilosrdnog čuvara Byrona (Clancy Brown), nasilnog homoseksualca Bogsa (Mark Rolston), dobroćudnog bibliotekara Brooksa (James Whitnmore), simpatičnog mucavca Heywooda (William Sadler) i naravno Reda (Morgan Freeman), “čovjeka za kojeg se zna da je s vremena na vrijeme sposoban u zatvoru dobaviti određene stvari”; poput cigareta (koje su i osnovno “sredstvo plaćanja” u zatvoru), boce Whiskyja za proslavu sinove/kćerkine mature ili čak marihuane. Prijateljstvo koje će se godinama razvijati između Andyja i Reda i jednom i drugom donijet će mnoštvo nezaboravnih trenutaka, dok će vjera u nadu jednog u konačnici biti i “pogonsko gorivo” za drugog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *