I mirisanje hrane može da goji

Naučnici sa kalifornijskog Univerziteta Berkli otkrili su da miris hrane igra važnu ulogu u načinu na koji organizam prerađuje kalorije, kao i to da samim mirisanjem hrane prije jela možemo podstaknuti nakupljanje viška kilograma.

Iako je studija sprovedena na miševima, a ne na ljudima, naučnici ističu da je ova povezanost fascinantna. Rezultate studije objašnjavaju tvrdnjom da je čulo mirisa povezano sa odlukom tijela da skladišti masnoće, umjesto da ih sagorijeva.

“Povećanje tjelesne težine se ne mjeri samo unosom kalorija. Ukoliko utvrdimo da je i kod ljudi čulo mirisa povezano sa gojenjem, moći ćemo napraviti lijek koji ne utiče na čulo mirisa, ali blokira metaboličke sklopove. To bi bilo nevjerovatno”, ističe jedan od autora studije Endju Dilin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *