5G Mreza štetna po ljudsko zdravlje

Uprave gradskih vijeća i lokalni dužnosnici u SAD-u suočavaju se s protestom stanovnika koji su uplašeni sljedećom generacijom 5G bežičnih komunikacija koje će, čini se, preuzeti susjedstva.

Građanka Okruga Montgomery, Maryland odlučila je javno progovoriti i upitati lokalne dužnosnike: „Zašto ne možemo obaviti zdravstvene procjene i saznati koji su stvarni zdravstveni rizici za našu djecu?“ na javnom sastanku održanom u okrugu.

Koji su rizici? Tačnije, što je 5G uopće?

Što je 5G?

Peta generacija bežičnih sistema (5G) su nove mrežne tehnologije dizajnirane da učine vaš mobilni uređaj i slične uređaje koji podržavaju bežično povezivanje iznimno snažnim i brzim.

Zakazano za puštanje u javnost u 2018. i dostupno za kupovinu u 2020. rečeno nam je da se pretpostavlja kako će 5G podržavati barem sto milijardi uređaja te da će nuditi brzinu i do 1000 puta bržu od dosadašnje 4G tehnologije. (4G je već oko deset puta brži od 3G).

5G tehnologija će koristiti niske (0.6 GHz – 3.7 GHz), srednje (3.7 GHz – 24 GHz) i visoke (24 GHz pa na više) frekvencije. Visoke frekvencije većinom se sastoje od milimetarskih valova (MMW-a), koji su vrsta elektromagnetskog zračenja s valnim duljinama između 1 – 10 mm i frekvencijama u rasponu od 30 do 300 GHz.

Zdravstvene opasnosti mobilne tehnologije su „van svih granica“

Mobilni uređaji funkcioniraju tako da odašilju i primaju zračenje radiofrekvencija iz njihovih antena prema najbližem odašiljaču.

Hiljade neovisnih istraživanja povezuju izlaganje zračenju radiofrekvencija mobitela s nizom vrlo ozbiljnih bolesti poput: raka, neplodnosti, kardiovaskularnih bolesti, oštećenja nastalih pri porodu, problema s pamćenjem, poremećajem sna itd.

5G tehnologija dolazi s povećanim izlaganjem zračenju radio-frekvencija

Ti milimetarski valovi (MMW-i) koje koristi 5G mreža mogu prenositi velike količine podataka u vrlo kratkom vremenskom roku. Ali na manjim razdaljinama, također drugi veliki problem je taj da se signal loše prenosi kroz čvrste materijale.

To znači da će biti potrebne velike količine odašiljanja MMW-a.

Trebat će i nove antene. Rečeno je da će za potpuno usvajanje ove tehnologije trebati najmanje  jedna antena na svakih 10 – 12 kuća u urbanim područjima.

Također, očekuje se masivno korištenje MIMO (višestruki-unos višestruki-izlaz) tehnologije. MIMO tehnologija je bežični sustav koji koristi nekoliko odašiljača stoga može slati i primati više podatkovnog prometa odjednom. Neke 4G stanice već koriste MIMO tehnologiju. Standardna MIMO tehnologija uključuje 4 do 8 antena. MIMO tehnologija za 5G će najvjerojatnije uključivati oko 100 antena po odašiljaču.

Povećano odašiljanje vodi do povećanog kapaciteta, tako da se razina elektromagnetskog  zračenja može jedino povećati. Zabrinutost je da, s obzirom na ono što znamo o radiofrekventnom zračenju, ovo obvezno povećanje izloženosti okoliša EM zračenju dovest će do povećanja zdravstvenih rizika.

Velik broj istraživanja ukazao je na štetne učinke na zdravlje MMW frekvencija koje se koriste u 5G tehnologiji.

Na kraju, mozda naši telecom operateri samo žele da nas zaštite jer su svjesni opasnosti koje donose nove tehnologije.

 

Izvor: www.greenmedinfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *